Hoppa till innehåll Hoppa till sidofot

RREC Holmenkollen

Norska Årsmötes rallyt

RREC Oslo 2024/08/09-11

Torsdag: Vi anländer redan under torsdagen den 8:de aug och checkar in på hotellet Lysebu som ligger i Holmenkollenområdet. Fastigheten var en gåva från Oslo till Danmark som tack för mathjälp efter kriget. Fastigheten har sedan åter kommit i Oslos ägor men traditionen har bibehållits och hotellets personal hade Norsk/Danska flaggor på skjortuppslagen. Efter att ha hälsat på övriga deltagare så samlades vi i vår speciella matsal till en trevlig middag i glada vänners lag.

Fredag: Vi vaknar upp till en grå och regnig morgon och intar frukost innan vi samlas till ”Drivers meeting”. Dagens aktivitet börjar i Holmenkollens skidmuseum så det var inte så långt att åka. Här blev vi guidade genom skidans historia från stenåldern till idag. Jag tog hissen upp till toppen av hoppbacken men utsikten var klart begränsad av moln så sikten var ca 20 och regn. Tur att vi åker i Engelska bilar som är anpassade till Brittiska förhållande så som regn och oväder. Efter skidmuseum så gick färden till Villa Eckbo ett hus med en mycket intressant historia. Här fick vi en tappas lunch och till kaffet en riktigt grann Rolls-Royce tårta. Efter maten så fick vi en föreläsning om huset och dess historia och en guidad rundvandring. Vi fick även tre böcker, en om ”Bilen i Norge 125 år”, Til bestandig erindring (Eivind Eckbo og Eckbos legat 1873-2023) samt ”Sjøfartsbygningen 1915-2019. De två sista fick vi även signerade av författaren själv Dag Blakkisrud. Därefter så körde vi tillbaka till hotellet för lite egen tid innan middagen.

Lördag: Vi börjar dagen med frukost och ”Drivers meeting” som vanligt. Därefter åker vi till Roseslottet som också ligger i Holmenkollen så resan tog inte mer än ca 5 min. Här blev vi guidade genom en unik utomhus utställning med konstverk av Vebjørn Sand. Utställningen handlar om förtryck och rättigheter, våld och solidaritet och hur det var i Norge under andra världskriget. Detta var temat för detta rally, demokrati kontra diktatur och i ingånget till utställningen kunde man läsa ”Den som sover i et demokrati, våkner opp i et diktatur” (Otto Gritschneder 1914-2005, rettshistoriker,jurist). Efter detta så gick färden ner till Oslo och till Villa Grande som var Vidkun Quislings hem under kriget. Efter en felberäknad lunch där maten inte räckte till alla så fick köket fixa fram smörgåsar till de som blev utan kycklinggrytan. Här fick vi en historieföreläsning om huset och om dess tilltänkta framtid samt info om ”Holocaust-utstillingen” som visades i källaren. Sedan gick färden tillbaka till Lysebu hotell på eget bevåg med hjälp av GPS. Tyvärr fungerade inte det så bra för alla vägarbeten och avstängda vägar men tillslut så var vi i alla fall tillbaka på hotellet. Efter lite egen tid och ett Norskt årsmöte så var det dags för en tre rätters grand final middag.

För att sammanfatta rallyt kan man säga att temat demokrati var mycket tänkvärt, berörande och aktuellt. Som vanligt hade Norrmännen/kvinnorna fixat ett strålande och väl planerat rally som flöt på friktions fritt. Ett stort tack till Elin och Åge samt till deras respektive för ett mycket trevligt rally med alla goa vänner från Norge, Danmark och Sverige.

Vid tangentbordet
Åke Hultgren

Om författaren

Åke Hultgren

Lämna förslag och tips

Förslag

Har du några förslag eller tips som du vill skicka in till RREC?
skicka dem till forslag@rrec.se

 

Galleri

Utforska

Upptäck skönheten hos Rolls-Royce genom vårt bildgalleri här på RREC. Bläddra igenom ögonblicken då elegans möter prestanda och varje bil berättar sin unika historia. Vår samling av bilder fångar ögonblick av tidlös skönhet och detaljerat hantverk.