2004 års RREC-årsmöte och dalarally               av Barbro o Kjell Hideström


Under äppelträden i Greens trädgård, Tällberg FOTO: A G RYBERG

Fredagen den 4 juni vaknade vi i strålande sol och med lite spänning i luften. Vi skulle ju fara den långa vägen till Dalarna och årets RREC-träff.

Vår RR, GUB16 av 1934 års modell, firar ju jubileum i år, så vår resa sker med en pigg 70-åring. Vi bestämde oss för att köra nerkabbat trots att luften var lite kylig.

Så bar det då iväg med start 06.30. Med farten ca 70 km/tim beräknade vi en restid på sex timmar inklusive raster, vilket 


stämde bra för vi var i Falun 11.45. I Falun blev vi väl mottagna av Rallykommittén och hälsade glatt på övriga deltagare. Vi ser ju inte varandra så ofta,
i regel bara en gång om året, så det är extra kul att ses. Lunchen avåts på restaurangen i anslutning till mötesplatsen vid Falu Koppargruva, Sveriges tolfte världsarv.

I programmet ingick en guidad tur i gruvan. Vi delades i mindre grupper 0ch med hiss kom vi ner till en jättesal, där vi informerades om arbetarnas oerhört hårda och riskfyllda arbete under flera generationer. Man eldade i berget så att det bildades sprickor, och berget bröts med kil och slägga för att komma åt kopparmalmen. Hela berget är fullt av gångar som minner om flydda tiders hårda arbete.

Det var skönt att komma upp i solen igen och fortsätta färden mot Tällberg där vi skulle bo i två nätter. En vackrare plats än denna får man leta efter. Green Hotell ligger på en höjd med många små härbren omkring, flera målade med Falu rödfärg som sig bör. Man har en vidunderlig utsikt över Siljan. På kvällen, efter årsmötet, välkomnades vi med en utsökt buffé. Senare i den fina försommarkvällen var det dags att ta en sväng och titta på alla våra vackra bilar.

Som vanligt öppnades den ”Finska baren” till stor glädje för oss. Tack för god öl, John! Lördag morgon, frukost så klart och därefter skulle vi åka Siljan runt. Vi blev tilldelade en lunchkorg som skulle delas på fyra, sedan var det avfärd. Först for vi till utsiktstornet i Siljansnäs. Hela Siljan med omnejd sågs därifrån och det var fantastiskt. Vi fortsatte runt sjön genom pittoreska byar mot Mora och guidad tur i Anders Zorns hem och Zornmuseet. Mycket trevligt!


 Vacker vy, vackert väder och vackra  bilar i Siljansnäs
, Foto HGK

I parken vid museet intogs lunchen tillsammans med K-G Giertz och Bo Leijonberg. Vi hade också fått den traditionella rallyuppgiften att grubbla över. Det blev som vanligt stort huvudbry.


 Vid Anders Zorn museet, Foto AG Rydberg

Färden fortsatte och vädret var på vår sida. Vi bara njöt i lagom fart i vacker natur med dofter och fågelkvitter. Vid sådana tillfällen är det ”kanon” att ha en cabriolet. Vi stannade till i Nusnäs för att se tillverkningen av Dalahästar. Allt sker för hand och i ett rasande tempo.

Vi fick presenter, damerna en solskärm och herrarna en keps med en dalahäst på. En liten tävling i pilkastning hanns också med, där priset vanns i damklassen av Siv
Hellzén. Hon fick en dalahäst i RR-färgerna svart och silver, som framtagits för detta tillfälle. Några extra exemplar fanns ör inköp.

Tillbaka på hotellet fick vi någon timmes vila innan det var dags för kvällens begivenheter. Två bussar väntade på oss för att frakta oss till kvällens höjdpunkt,
First Night of the Proms, en musikfest med publiken i centrum. Vi fick uppleva en svensk variant på engelska Vacker vy, vackert väder och vackra bilar i Siljansnäs.

Last Night of the Proms med skämt och galna upptåg varvat med folkmusik av fem spelmanslag från Dalarna, klassisk musik och opera. Dala Symfoniettan spelade och solist var Maria Fontosh, sopran och som gästartist, Dana Dragomir på panflöjt. Föreställningen var en fantastisk upplevelse som vi sent skall glömma.

Middagen serverades efter konserten i Dalhallas restaurang i gemytlig samvaro. Vandringspriset vanns i år av Lars
Amarald. Grattis!

Ganska trötta efter en underbar dag kom vi tillbaka till hotellet och det var inte svårt att somna. Vi avstod besöket i Sundborn och Carl Larsons hem på söndagen och ställde färden mot Skaraborg direkt efter frukosten. Eftersom det var Svenska Flaggans Dag vajade den blågula fanan på varje stång i Dalarna, så vi flaggade vår bil och drog söderut. Årets arrangemang, med turen runt Siljan och övriga arrangemang, var
en av de bättre RREC-träffar vi deltagit i.

Trots att vi fick vara med om så mycket, var det aldrig någon stress. Vi tackar rallykommittén, ingen nämnd och ingen glömd, för ett väl genomfört rally. Eftersom det är vi som står som ansvariga för 2005 års årsmöte i Skaraborg har vi tagit till oss en del av Ert upplägg.
Tack för en minnesvärd och fantastisk veckända!

 Text: Barbro och Kjell Hideström


 Solnedgång vid Siljan. Foto HGK