RREC - träff på Öland 9 maj 2020
 

Det blev tunnsått med bilträffar efter att pandemin spred sig under våren 2020. För distriktets del sköts träffen i Värnanäs upp både 2020 och 2021. Och såväl Huseby som Kosta blev utan våra besök. Men dessa tre besöksmål är inte glömda utan finns med i kommande planer.

Kurt Möller föreslog ett rally med fokusering på aktiviteter utomhus. Som avslutning bjöd Kurt och Helene oss att komma till deras fastighet i Pettersholm alldeles norr om Halltorps Gästgiveri för gemensam grillning. Många av oss i klubben saknade träffarna och tyckte iden var bra.

Fem bilar med ordinarie besättning anmälde sig. Vi var överens om att avstå från att ta med gäster mot bakgrund av pandemin.

Vi samlades vid Preem-macken nära brofästet på ölandssidan. Efter genomförda armbågshälsningar blev det prat på behörigt avstånd en stund varefter vi äntrade fordonen. Via nedre vägen till Vickleby fortsatte vi en kort vägsnutt norrut på 136:an varefter vi tog av mot Karlevi och körde hela den långa byvägen genom Karlevi och Eriksöre. Just den byvägen är den mest frekventerade av alla ölandsvägar på Skördefesten. Men då står alla bilar på jätteparkeringar!

Vårt första stopp var Trafikverkets välskötta rastplats Blåsås, belägen mellan Vickleby och Ölands Skogsby. Den minnesgode läsaren kanske erinrar sig det namnet? Att titta på alvarets orkideer med stopp vid Blåsås var ett av alternativen vid årsmötet på Öland 2017.

Men många föredrog att testa Stefan Noréns whisky på Hotell Skansen och missade därmed orkideerna. Nåväl; vid vårt besök den 9 maj var det riklig blomning av främst Adam och Eva, S:t Pers Nycklar och Göknycklar. Jag råkar känna till en fläck på alvaret där flera albinoexemplar av S.t Pers nycklar växer. Dit drog jag hela gänget så de fick se sällsyntheten. Se foton nedan. Efter orkidevandringen intog vi medhavd fika med lämplig utspridning mellan borden.

Körningen till Pettersholm gick via korsningen vid Almérs, Norra Möckleby, Långlöt och Rälla. Väl framme vid Kurts och Helenes magnifika ställe parkerade vi på rad med Kalmarsund i bakgrunden. Kurt och Helene äger marken ända ner till vattnet ca 1 km från husen, men ända dit ner orkade vi inte denna gång. Men Kurt berättade om fastigheten och visade runt. Bl.a. fick vi se det nya garaget som var under uppbyggnad ca 150 m nedanför huvudbyggnaden.

Samma eftermiddag hade Bitthe och jag fått erbjudande om att för första gången få se en hel kull ragdollungar. Besöket hängde samman med att vi knappt två veckor före RREC-träffen mist vår nästan 18 år gamle siameshane Balthazar. Bara en av våra sex katter från flytten till Öland 2011 återstod därmed. Så Kurt och Helene tog emot vår ursäkt att inte kunna deltaga på den avslutande grillningen. Den kommer vi gärna tillbaka till. Och kattköp blev det några månader senare. Eftersom många av distriktets medlemmar hälsat på våra katter under åren så bifogas en bild på nykomlingen.

Tack igen, Kurt och Helene, för trevligt initiativ!

Text och foto
Rune Johansson