BONNY SCOTLAND RALLY

13 – 18 maj 2019

Organisatörer RREC, Derek & Mona-Lisa Illingworth
 

Skotska högländerna – The Highlands – välkomnade oss med ett fantastiskt väder, sol och temperatur upp till +25C! Vem hade väntat sig det? Merparten av deltagarna hade packat regnkappor, paraplyer och varma ollar då det är mer vanligt denna tiden av året! Hela veckan hade vi turen att njuta av denna väderlek!

måndag eftermiddag började medlemmar med Rolls-Royce och Bentleys rulla in och parkera sina bilar runt det vackra Atholl Palace Hotell beläget på höjden utanför den pittoreska byn Pitlochry.

När alla anlänt kunde man räkna 67 bilar och 130 personer, en internationell samling från Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike, Irland och England! Många med en lång resa bakom sig för att komma till denna vackra del av Skottland! Vi var förärade deltagande av ordföranden för RREC Ian Hick med fru Wendy, ordföranden för tyska sektionen Dr Klaus Konopitzky med fru Barbara samt vår egen svenska sektionens ordförande Per Östlund med fru Monica!

Efter den vanliga incheckningen och glada återseenden bjöds det på en välkomst drink, därefter följd av middag i Atholl Suite på undervåningen av hotellet. Trots reströtthet stoppade det inte deltagarna att ta en svängom till trubaduren Robert Carmichaels gitarrspel under middagen!

Dagen därpå, tisdag, efter frukosten, där restaurantchefen Howard Davies och hans personal tog väl hand om oss (han blev allas Howard-favorit under rally dagarna), var det dags att starta första dagens rallymål; Scone Palace utanför Perth, sätet för the Earls of Mansfield och fortfarande i familjens ägo.

Halvvägs gjordes ett kaffestopp i Kirkmichael och Milford Vintage Engineering verkstad. På vägen dit fanns även ett distilleri, ett av Skottlands minsta – Erdradour – vilket gav anledning att ta samma väg tillbaka.

Ett, visade det sig, mycket hjälpsamt verkstad/garage som kom till nytta för en del rallydeltagare, som hade vissa ”små saker” att få tillsedda på sina bilar. Efter detta stopp fortsatte så resan (en tur på 45 minuter) vidare till Scone Palace, ett gammalt slott dignande av historia och där alla Skottlands kungar blivit krönta!

Vi fick lov att parkera fint utanför slottsentrén. Våra bilar drog publik och lokala medier till sig och även ”The Earl” själv och hans ”Lady” tittade runt, mycket nöjda med det celebra bilsällskapet och med många frågor om de olika bilmodellerna.

Lunch kunde av njutas i ”det gamla köket” i undervåningen. Utanför i trädgården promenerade påfåglar runt och visade upp sig, varav en var helt vit!!

Eftermiddagen var ”fri” och så småningom drog sig alla tillbaka till hotellet igen för en avkopplande drink i solskenet, innan det var dags för kvällens program. Traditionsenligt en drink före middagen. För underhållningen stod ”The Eagle Jazzband” – en gladjazz sextett från England. Dansen tråddes igen och kvällen blev sen.

Onsdag
fortsatte med strålande väder och dagens mål var det kungliga skotska sätet för drottningen: Balmoral!

Vägen dit tog oss genom fantastisk natur, delvis ödsliga hedar, avbrutna med rinnande småbäckar, mjuka gröna kullar, snötäckta bergstoppar och blommande träd och buskar. En resa på en och en halv timme ungefär.
Vi hade fått lov att köra upp till slottet och parkera fint utanför med stränga order om att det måste finnas ”dripmats” under alla bilar – inget oljespill på det royalistiska gruset!
Balmoral var inte helt tillgängligt för besök inomhus, men balsalen var öppen och även stallarna med olika utställningsföremål. Lunch gick att få i ”The Pipers Hall Cafe”. Även den stora trädgården var öppen.

En härlig dag i vackert väder!

Undertecknad och maken tog samma väg tillbaka till Pitlochry, eftersom den var så vacker och vägarna var bra. Dessutom var det ett nöje att köra den nyligen införskaffade Rolls-Royce Silver Seraph (1999), som verkligen fick visa färgen på den långa sträckan från Guernsey till Pitlochry!

Väl tillbaka på hotellet var det dags att förbereda kvällens aktiviteter. Som vanligt samling vid ”vattenhålet” som uppdukats utomhus i det vackra vädret, så det minglades bland de vackra fordonen, där det äldsta var en Rolls-Royce 20 HP 1927 tillhörande Stuart & Lynda Harrison och den modernaste modellen var Rolls-Royce Dawn 2017 vars ägare är Kenneth & Catherin Jackson - båda bilarna från England.

Under middagen startade musiken upp och två damer påminnande om Agneta & Annefrid kom indansandes till populär ABBA musik – just, det var en ABBA tribute-afton och det fick verkligen deltagarna att slå klackarna i taket! Ja, man måste ju lägga in lite motion på dessa rallyn med all god mat o dryck!

Solen sken även på torsdag! På agendan stod nu en litet längre tripp ner till Crieff Hydro Hotel genom vacker skotsk natur och vindlande vägar! Ett stopp hos chokladmästaren Iain Burnett (världsbekant för sin utsökta tryffelchoklad) var inbokat on-route! Vi (organisatörerna) hjälpte till med lite PR och delade ut smakprov allteftersom bilarna passerade chokladstället! Många stannade till och kom ut med påsar innehållandes denna utsökta (och dyra!) choklad.

Nu fortsatte färden till Crieff och en väntandes lunch på hotellet där – dock undrar man efter all chokladprovning om man skulle orka en lunch också? Väl där var parkering ordnad och ägaren själv, Stephen Leckie (skotska sektionen), välkomnade med säckpipsmusik! Vi bjöds på kaffe medan Stephen berättade om hotellet, själv femte generationen ägare och ”piped” oss senare in till lunchrummet, när det var dags. En härlig tvårätters lunch (men lätt sådan) serverades och stämningen var glad och högljudd! Åter samlade vid hotellets ”al-fresco”-bar minglades och samspråkades det om dagens händelser innan det bar av till middagen. Kvällen bjöd på en skotsk gitarrkvartett, som snart fick fart på dansen igen.

Dagarna går fort när man har roligt och redan var det fredag, sista rallydagen! Efter att alla sagt ”godmorgon” till Howard och hans gäng vid frukosten, var det en kort tur på 15 minuter till högländernas eget Harrods: House of Bruar! Här kunde man shoppa loss av hjärtans lust, köpa all slags godbitar i ”the Food hall” och ta lunch, en fika, ja vad man så önskade.

En av de tyska deltagarna kom fram och sa: ’jag har ett klagomål’: Jaha ojdå, vad hade gått fel?
Han fortsatte: ’Det här är det farligaste stället på hela rallyt! Jag kan inte sluta shoppa! Mitt visakort lider!’ Sen skrattade han gott och sa ’ det var bara ett skämt’! Man drog en lättnadens suck!

På vägen från shoppingstället fanns det vita vackra Blair Atholl slott med en 700-årig historia, mycket intressant, och man kunde gå överallt i rummen – men det är märkligt hur alla ställen lyckas med att leda besökare till en souvenir shop innan man går ut?

Också i närheten på vägen finns en otroligt vacker plats som heter ”Queens View” vid Loch Tummel. Den sägs ha blivit kallad så efter Robert the Bruce drottning Isabella. Även drottning Victoria besökte platsen många gånger.

Så med tillfredställelse av affärer och slott och utsikt var det dags att återvända till Atholl Palace och sista kvällens utsvävningar! Vinden hade tilltagit lite så det blev en blåsig aperitif, men vi fick musik och leddes in till middagen av en stilig säckpipsblåsare i full Highland-mundering! Även deltagarna var uppklädda i tartan kilts (särskilt om man hade anor från en klan)!

På programmet stod: A Highland evening! Vilket bl.a innebar haggies ( en typisk skotsk rätt som man helst inte vill veta vad den består av) på menyn! En skotsk trio stod för underhållningen med skotska sånger och dans! Nu fick det provas på ’reel’ och andra sällskapsdanser. Oj, vilket håll-i-gång det blev. Man slutade inte förrän det var nästan midnatt! Vilken avslutning!

Lördag
kom och det var dags för avresa och adjö till Howard och hans gäng! Bilar lastades och så småningom var alla på väg i alla riktningar! Tro det eller ej, men lördag eftermiddag kom regnet! Det var även dags för oss att ställa kosan söderut – en lång färd till Guernsey!

En mycket glad och trevlig Highlandupplevelse!

Vid pennan
Mona-Lisa Illingworth
Valley view at Atholl PalacePiper at Atholl PalacePeacock at Scone PalaceScone PalaceBalmoreStephen Leckie at Crieff Hydro HotelQueens View at Loch Tummel