RREC Continental Rally 2018

Rally Gelderland 9 - 15 september
 

Vi hamnade i Holland i Duiven, strax utanför Arnhem i Holland detta år av det Continentala Rallyt långt från medeltidsborgar från 2017!

Hotell Van der Valk Duiven, beläget strax vid A12 motorväg, var lätt att hitta och med stor avskild parkering för våra bilar!

Vid ankomst på söndag, fanns personal på plats för att ta hand om bagaget och i främsta ledet hotellägarens fru, Kelly, som inte var rädd att ta i och som under rallydagarna alltid fanns på plats och såg till att allt var som det skulle! En fantastisk person och en god hjälp för organisatörerna!

Antalet deltagande bilar blev 49 st, (varav 5 ekipage från svenska sektionen!) allt från 1926 fram till 2015. Deltagande personer 90 st från 9 olika Europeiska länder.

Söndagen blev ett återseendets afton både med ”gamla” vänner och flera ny tillkomna. Välkomstdrink i baren följdes av middag i hotellets restaurant – en tidig kväll då det varit en lång resdag för många.

Måndag 10 september

startades efter frukost med individuell körning till Osterbeek, och Airborne Museum, som visar och berättar om slaget vid Arnhem under 2:a världskriget. Mycket detaljerat och intressant, rätt emotionellt att gå runt och uppleva både ljud och iscensättning av detta krigiska moment. I regel försöker vi undvika krigsplatser och monument på dessa rallyn, men detta var svårt att ignorera.

Efter guidade turer och rundgång, gick vi ”nästdörrs” för en lunch på restaurant Klein Hartensteins terrass. Vädret var fantastiskt soligt och lagom temperatur.

Undertecknad upptäckte till sin fasa, att alla körinstruktioner blivit helt fel! (hade jag hållit kartan upp o ner??) på de printade köranvisningarna. Vilket misstag! Lyckligtvis finns numera GPS och andra tekniska metoder, att finna vägar, så resten av rallyt fick gå enligt dessa anvisningar!

Eftermiddagen tillbringades på olika håll och slutligen återfanns alla på hotellet i lagom tid för ”möte i baren” och kvällens middag, serverad i Maxima-salen på första våningen, med underhållning av Jeanine & Eric, en duo från Normandie, som varit med oss förr.

Tisdag 11 september

En längre bilkörning till Boxtel, ungefär 1 timme, till vad som en gång var en hönsfarm, men numera stoltserar som elegant bilsalong, Classic Carpark, med inte bara RR och Bentleys, utan många andra modeller.

Ägaren Anton van Dijk gav oss historien om det hela och efter rundvandring, serverades en läcker lunchbuffet.

Klaus-Josef Rossfeldt dök upp, känd för sina foton och böcker om RR och Bentleys, och tog mera foton av bilarna parkerade utanför.

Vädret höll i sig och det blev en förträfflig dag.

Så småningom återvände alla till hotellet och i sedvanlig ordning möttes det upp för förfriskningar i baren och middag.

Denna kvällen var medlemmar från den holländska sektionen inbjudna för att "mingla" och delta i middagen. Hela 8 st av sekionen anlände, därav sekreteraren Paul Schorl med fru Hansje! Nån sa att sektionen inte är speciellt aktiv när det gäller att socialisera och även medlemmarna själva tillgav att så är det.

In kom en kostymklädd dam under middagen och svamlade och pratade och ingen förstod vad hon ville, förrän hon sa något om organisatörer och en present i en papperskasse, som hon prompt tappade i golvet med ett stort krasch! En servitör kom till hennes assistans och helt plötsligt var vi presenterade av ljuvliga arior - de Tre sjungade servitörerna hade "slagit till " igen och det blev en underbar afton till deras arior och musical låtar.

Onsdag 12 september

Detta var officiellt en "ledig dag", men med ett förslag att besöka ett privat bilmuseum i närliggande Arnhem och Dr. Tony Bienemanns privata samling.

Många åkte dit och fick en mycket trevlig dag, med Dr Bienemanns historier om sina bilar, Han kör rallyn (långt ifrån de vi gör) ute i vildmarken med en RR Cloud ("kinesögon"), som han plågar till max! Bilen fanns på plats och när han startade upp motorn flög nästan håret av huvudet! Wow! Ja, en annan användning och sätt att "förstöra" en elegant bil!

Eftermiddagen var sedan fri att göra vad man så ville. Kvällen blev lugn med en drink och en middag i hotellets restaurant.

Torsdag 13 september

Idag var det dags för lång - åkning igen. Kosan ställdes till Harderwijk, en litet fiskeläge vid sjön Ijsselmeer, ca. 1 och en halv timme från Duiven.

Harderwijk var en gång i tiden en Hansastad och hade en mycket intressant gammalstad.

Lunch åtnjuts i ett av Van der Valks hotell lite i utkanten av stan.

Det blev ett överraskningsbesök av James och Carol Black i en James Radley 1913 Alpine trial vinnar Silver Ghost, (chassis nummer2260E), ägare John Kennedy från Nya Zealand.

James och Carol hade gjort samma resa över alperna och var på väg till Irland, där James skulle studera bilmodellen, men gjorde ett kort stopp för att hälsa på alla!

Drink-mötet i baren på kvällen följdes av en mycket annorlunda middag - en s.k "Gastro-cooking", där kockarna lagar maten som man vill ha den, vid olika spisar. Typ levande gående bord! Men alla tyckets uppskatta detta!

Ingen hade nämnt någon kvällsunderhållning, så det blev en överraskning när en violinist kom spelandes från bakom en gardin!!

Än en gång hade vi lyckats få Ray (som är från Taiwan) att komma och spela för oss och sammanstrålade strax efteråt med sina båda kollegor Andy och Ruth och den irländska musiken var i full gång!

Onödigt att nämna att dansen tråddes till långt inpå kvällen....

Fredag 14 september

Ja, så hade rally dagarna passerat och nu var vi framme vid den sista!

På programmet stod en tur till De Hoge Veluwe National Park med Kröller-Möller konstmuseet, som kan skryta med att ha den näst största Van Gogh samlingen i världen.

Det var en magisk plats med alla konstverk inomhus i galleriet och utomhus i parken med alla statyer och körningen genom den stora parken vidunderligt vacker!

Det är lätt att köra fel här, och undertecknad med make lyckades med konststycket! (Ingen är perfekt!). Mobilen ringde och en av våra deltagare sa: "var är ni? Vi blir inte insläppta i musei parken förrän ni är här!" Lyckligtvis tog vi en rätt avfart och var på plats några minuter senare - allt frid och fröjd!
Det var mycket att se och mycket att gå, så när lunchen serverades under en markis i trädgården var det en välkomnad paus.

Efter allt detta var det dags för "Gala banketten" och avslutningskvällen. "Le Week-End Band" med Francis och hans familj från Alsace, spelade för oss, som på alla andra rally avslutningar.

En födelsedag upptäcktes och alla sjöng "Happy Birthday" för en något generad man. Nästa överraskningsmoment var att flera sektioner överrumplade "organisatörerna" med gåvor och lovord - vi tackar och bugar! Efter detta tumultet, - in kom desserten, bärandes av kockar och servitörer med sprakande fyrverkeri! Wow!

När lugnet lagt sig, så var det dags att presentera två priser (som vänligt sponsrats av Rohdins Classic Cars). Hotellets stab hade under dagen tittat runt bilparkeringen och hittat två favoriter.

En "gammelbil" : RR Phantom II 1932, ägare Garry och Kim Hall, UK, samt en av nyare modell: RR Silver Ghost 2010, ägare John och Anne Hanford, UK.
Därefter tråddes dansen till fram på små timmarna.

Det var ett påtagligt tomrum av allas vår rallyfotograf Bengt Olceder! Det noterades att Nr 2 rallyskylt inte fanns med . Den är Bengt och Maries och kommer så att förbli.

Med ett leende mindes deltagare från förra året när djärve Bengt klev in i körsbärsplockningskranen och lyftes högt upp i luften för att ta sina foton!

"One of a kind"!

Lördag 15 september

Adjö och farväl!

Ännu en vecka hade tillbringats i gamla och nya vänners lag och nu var det dags för avresa. Bilarna satte av i olika riktningar och snart var parkerings-platsen tom!

Alltid en ödslig känsla när den bara för "en stund sedan" varit full av liv och rörelse.

Men vi ses igen! Nästa år i maj blir det åka av i Bonny Skottland och följs senare i september av ännu ett Continental Rally.

Håll uppsikt i Bulletinen och E-brev om närmare information.

Kör försiktigt!

Vid pennan

Mona-Lisa

 

Mer bilder - Klicka här!