Fållnäs Gård 22 juli 2018
Denna vackra julimånad fick vi klubbmedlemmar med kort varsel en trevlig inbjudan till lunch och historisk vandring på Fållnäs Gård den 22 juli. Fållnäs är en herrgård och ett tidigare säteri som ligger mellan Fållnäsviken och Himmerfjärden i Sorunda socken, Nynäshamns kommun, Södertörn.
 

Vi var närmare tjugofem veteranbilentusiaster som sammanstrålade vid Fållnäs på söndagen vid halv
ett-tiden och parkerade "fint" i den vackra gamla parken nedanför de stilrena byggnaderna.

Efter en stunds gemytligt språkande med glada återseenden efter sommarens ledigheter, samlades alla ca kl. 13 i den gamla smedjan vilken är ombyggd till café.

Där serverades en enkel måltid bestående av en "svensk tapas" vilket var en tallrik goda smårätter till vilka vi bjöds fläderblomssaft. Efteråt kaffe med smaklig kaka.

Under måltiden hördes glada stämmor eka i smedjan och stämningen var mycket god. Samtalsämnen saknades inte bland gamla och nya vänner kring borden.

Mätta och belåtna samlades vi i parken. Där mötes vi av Henrik Toll, som driver gården. Han tog oss med på en rundvandring och redogjorde för gårdens spännande historia.

Fållnäs var ett säteri redan under medeltiden. Den nuvarande gårdsbilden bestående av sex parställda flyglar uppfördes mellan åren 1780 och 1807 efter ritningar av arkitekten Erik Palmstedt.

Ursprungligen planerades att bygga en slottsbyggnad symmetriskt i förhållande till flyglarna, men planerna har aldrig förverkligats, berättade Henrik Toll. Gården är sedan 1991 byggnadsminne.

Fållnäs anses jämte Fituna ha varit Sorundas äldsta säterier och de två mest betydelsefulla herrgårdarna
i Sorunda socken.

Belåtna efter god måltid och spännande rundvandring återsamlades vi vid våra veteranklenoder.
Vi tackade Kalle och Gunilla Giertz för att de arrangerat denna synnerligen angenäma kultur- och rallydag.

Turligt nog stod våra tolv bilar uppställda i svalkande skugga, vilket var behagligt när vi väl satte oss för
att styra färden hem.

Vid pennan och bakom kameran:


  Klicka här för fler bilder!