FLYING IRISH RALLY 2016

VannHotel i Lysekil, 13 -16 augustiFoto: Anders Rohdin

”Det var en solig morgon i norra Bohuslän” för att tolka Taubes visa! Ja, solen sken över Gullmarsfjorden och det var dags för våra vänner från irländska sektionen att landa på Rygge flygplats i Norge.

Plats på bussen som skulle möta tog Lars Nord, som välkomnande värd, i sällskap av James Black (som anlände kvällen innan med bil via ett rally i Tyskland), som i sin tur välkomnade sina landsmän.

Allt var bokat och klart för ankomsten, då mobilen ringer och Lars säger: ”Houston, we have a problem” - bussen hade gått sönder och alla var strandade strax utanför Sarpsborg. Lyckligtvis så hände det i närheten av en restaurant, där det snabbt kunde serveras en lunch för alla på bussen!

Ersättningsbuss blev tillkallad, men blev mycket fördröjd, så ankomsten till Vann hotell blev en halvtimme innan middagen. Nåja, det var bra att skjuta på allt och så kunde vi äntligen hälsa våra vänner välkomna till ett återseende och rally i Sverige!

Måndag morgon, prick (nästan) kl. 9 så satte vi av i konvoj för att köra genom Dalslandsskogarna till Ed och Mooseranchen strax utanför, som drivs och ägs av Tomas och Conny Mossberg.

Kaffe och kaka efter körningen smakade och sedan var det dags att möta skogens kung, Elkvis, Hälge och hans vänner. Har man aldrig varit i närkontakt med denna jätte så är det mötet en aning speciellt! Irländarna tyckte det var magiskt och vi fick alla ställa upp på en massa gruppfoton med älgarna i bakgrunden.

Detta gjort, så var det dags att fortsätta vår färd genom Dalsland, ett kort stopp gjordes vid Norebyns Cafe, där Jadwiga Johansson gav ut små kak-påsar att ha på vägen. Ganska lustigt såg det nog ut, när alla 17 bilarna defilerade förbi entreen och vidare ut på körvägen igen! Reporter från lokal tidningen Dalslänningen var på plats och förevigade stunden!

Vid Baldersnäs Herrgård parkerades det ”fint” utanför byggnaden och sedan bjöds det på lunch ute på terrassen då vädret var på topp!

Efter god mat och dryck så var det dags för vidare färd mot Håverud, genom Dals-Långed och Tisselskog in på den i motorsammanhang välkända (ökända) Brudfjällsvägen, som sätter både förare och fordon på prov!

Vi kom iallfall fram till Håverud och Akvedukten. Vi hade fått lov att parkera utefter kanalkanten vid Brasseriet och orsakade lite uppståndelse bland flanörerna och cafegästerna med dessa glänsande bilars närvaro. En reporter från Melleruds Nyheter dök upp och passade på att prata med ordföranden Rune Johansson och Clifford Hellzen (instignatören av svenska sektionens bildande).

Knud Pedersens RR 20 HP från 1929 visades stort intresse och hamnade med all rätt på tidningens framsida!

Framåt eftermiddagen var det så dags att dra sig tillbaka till hotellet och kvällens clou: Vikinga afton!

Glöm bort finkläderna, här var det säck och hornprydda hjälmar och svärd som gällde och oj, vilken stämning det blev när vi blev insläppta i det dunkla rummet med toner av dov Vikinga musik!

När alla funnit sin plats vid borden, som var dukade med säckväv, kniv och tallrik, samt mat uppträtt på spett,var det dags att börja kalasa. Stämningen steg ännu mer när vår musiker för kvällen, Dick Johansson drog igång sin repertoar!

Vilken kväll! Eventuellt tog även den slut och lugnet lade sig på Vann!

Morgonen därpå, måndagen, med lite senare start, drog vi iväg i konvoj med slut mål Trollhättan och Rohdins. Men varför ta den raka vägen när man kan köra skogsstigar? Så blev det., tills vi plötsligt hörde Knud tuta och bilen stannade! Slut på soppan! Vad gör man mitt i skogen? Jo, man letar upp en bondgård och chockar bondmoran med att säga: kan det dukas upp för lunch för 54 personer? I sann James Black anda.

Skämt åtsido, det visade sig att det fanns bensin på gården och den hjälpsamme bonden fyllde på Knuds bil så att färden kunde fortsätta – dock innebar detta ofrivilliga stopp att Anders Rohdins tidsprogram sprack, men trots allt så hann vi klämma in både guidning av verkstaden och lunch innan vi fortsatte, med Anders och Carina i spetsen till Trollhättefallen som öppnades kl. 15 och oj, vilket tryck!

Även här dök reportrar upp från Trollhätte tidningen för att ta kort på de fina bilarna. Det var ju 17 st från 1929 fram till 2004 års modell.

Det var nu sista kvällen och vi återvände till hotellet för farväl-middag med våra vänner, som skulle upp i den okristliga tiden av kl, 4 på morgonen för att bussas tillbaka till Rygge och flyget till Dublin.

Middagen blev betydligt lugnare denna kvällen än föregående. Tal och vackra ord sades både av ordföranden Joe Clark och Rune Johansson, även Lars Nord som värd för återbesöket, fick ett ord med i laget.

Det hanns med att fira Pat McAvearys födelsedag också!

Allt som allt så var det en trevlig och livligt härlig week-end med våra vänner från Irland!

Vem vet, kanske en tradition har startas och det blir åter ett besök på den gröna ön av svenska sektionen?

Vid anteckningsblocket/pennan
Mona-Lisa Illingworth

Lokalpressen skrev;

Melleruds nyheter

Lysekilsposten
 

Vår medlem Bengt Olceder
har filmat och du måste självklart se filmen

Klicka här!