Årsmötes Rally helgen i Kosta 31 maj - 2 juni 2013
Så var det då dags för årets årsmöte med rally, eller AGM som det kallas annorstädes i RREC-kretsar. Detta årets valda plats var Kosta, i Glasriket  i mörkaste Småland, men med ett av de attraktivaste hotellen på mils avstånd - för en konst uppskattare var det en fröjd för ögat, vilket ju gick hand i hand med de fina bilmodellerna som parkerades runtomkring och framför hotellet.

En week-end upplevelse för det vackra! En härlig samling av 49 bilar hade anslutit sig till detta event, från den äldsta en RR 20/25  1933 till den modernaste Bentley Continental Flying Spur 2007!

Vi var även mycket glada att välkomna 2 ekipage från grann-sektionen Danmark! På fredags eftermiddagen började de första bilarna rulla in och checkades in  i hotellrum och avbockade på "rally-listan"  - det blev tid till en liten aperetif på uteserveringen i det härliga sommarvädret, innan kvällens evenemang. Under tiden öppnades dörrarna till hotellets vestibul, där Kjell Lind parkerade sin vackra gamla Bentley 3 1/2 lit 1933 för allmänt beskådande under helgen till hotellgästers och besökares glädje.

Kl. 19.00 promenerade vi i samlad trupp över till en av "hyttorna" för kvällens middag kallad "Hyttsill", vilket var för många av oss något okänt. Vi fick förklaringen när satt oss ned vid långborden som var uppdukade för oss; Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket som går tillbaka till tiden när hyttan också var bygdens samlingspunkt. Här bjuds det kvällstid på: Sill - isterband -stekt fläsk - bakad potatis - lingon - smör och bröd och naturligtvis: ostkaka! Dessutom underhållning - förutom att laga mat, var kockarna hejdare på att spela och sjunga - samt glasblåsning på mästarnivå!

Vi blev överraskade då på Kjell Anderssons initiativ, en av glasblåsarna tog på sig att göra en "Flying Lady" i glas och hon gjorde det med succe! Ladyn skall "putsas" på lite och monteras på en marmorplatta för att sedan bli en av svenska sektionens " trophy" i något sammanhang. Den iden/beslutet arbetas det på för närvarande och kommer förmodligen att presenteras vid nästa årsmöte 2014 ( vilket blir förlagt till Dömle Herrgård, Deje i Värmland för informations  skull).

Mätta och belåtna och upplivade efter kvällens event, drog vi oss så småningom tillbaka till hotellet - några avslutade kvällen i den helt fantastiska glasbaren, medan andra föredrog att "knyta benhögen".

Rummen på Kosta Arthotell har alla en design av de 7 konstnärer som verkar vid Kosta glasbruk, korridorerna på hotellet har alla en "historia" om varje konstnär. Vi hade nöjet att vandra längst Anna Ehrener's korridor! Vi hade även nöjet att ha Anna's deltagande under denna helg, tillsammans med sin make Rolf  Eriksson, disktriktsansvarig för denna del av Sverige och en absolut tillgång för denna organisation av Glasrike rallyt!

Lördagen kom med fantastiskt sommarväder och efter en smaklig frukostbuffet, gav vi oss iväg i konvoj för att köra till Växjö, där vi hade en "träff" med landshövdingen Christina Alser på Residenset, och skulle parkera vackert på torget framför denna byggnad.

Ola Germundsson, som på tidigare rally, har varit en stor tillgång för att ordna parkering och få alla bilar att köra dit de ska, sändes i förväg för att kolla upp torget. Ve och fasa! Vi fick telefon att barrikaderna runt torget hade tagits bort och marknadsstånden och bilar hade tagit upp mesta delen av det som vi hade reserverat (och dessutom betalat för att få parkera där). Vad göra?

Här hade vi nu 49 bilar i en rad att ta genom staden och parkera - nånstans? Ola lyckades få några av de första bilarna att ta de platser som fanns på torget, resten av oss fick köra ner till åstranden och parkera där. Stor besvikelse förstås att planeringen inte fungerade - men det löste sig dock på annat vis.

Nåväl, vi kom iallafall iväg , något sena, till landshövdingens förmiddagskaffe och fick höra hennes berättelse om Växjö och hur hennes jobb är. Innan vi tackade för oss, så presenterades hon  med en "rally-tallrik"  och en blomsterkvast av ordföranden Lars Nord, som ett minne av vår visit.

Efter detta kunde vi gå till Glasmuseet och titta, för att senare ta en lunch på Stadshotellet. Framför detta hade musikkåren ställt upp sig och spelade, bl.a som tribut till oss " King of the Road". Vi drog oss på eftermiddagen tillbaka till Kosta Arthotell - det var galakväll och man behövde "putsa skalet" och klä upp sig för kvällens event.

Vi mötte upp i den vackra glasbaren och tågade sedan in i matsalen för galamiddag med vin inkluderat! Bandet "Två och en halv",spelade upp och underhöll oss med musik både under och efter middagen. Under middagen blev det dock tid till lite paus mellan rätterna, som gav tid för diverse tal och prisutdelning. 

Hotellets personal hade valt "sin favoritbil" och vinnaren där blev vår förre ordföranden Göran Berg för sin RR Silver Wraith James Young 1957 och han erhöll klubbens vandringspris - som någon lycklig vinnare tar över nästa år!
Andra priset gick till "den äldsta deltagande bilen"  RR 20/25 HP 1933, som till hör Christian Kugelberg - hans pris bestod av ett vackert designat glas av Anna Ehrner, även tredje pristagaren Hans Larsson, för längsta körsträckan med sin RR Silver Shadow 1974, erhöll ett vackert glas designad av samma konstnär.

Som seden bjuder hade Rohdins donerat generöst med priser även detta året och genom lottdragning delades dessa ut. När allt detta var klart, så blev det utdelning av "rally-tallrikar" med motiv från  årets rally-plats, generöst sponsrat av våra engelska vänner Flying Spares och Vintage and Prestige Cars. Därefter slet en del fotsulorna på dansgolvet , andra hamnade i Glasbaren - en mycket trevlig avslutning på detta rally event!

Söndag var det dags för hemfärd, men innan dess bjöd Anna Ehrner in till sin studio för att vi skulle kunna se hennes alster! Många kassar bars tillbaka från detta besök och bilars baksäten fylldes med vackra saker!

Då öppnade sig himlen och ett enormt regnväder bröt ut! Tur för oss att eventet var över och nu gällde det bara att ha fungerande vindrutetorkare, så man kunde ta sig hem!

Undertecknads RR Corniche S 1995 hade lidit av trasig fläktrem , men som tur är när Rohdins män finns runt, löstes detta och Esbjörn Öhlen blev genom dränkt på kuppen -men bilen fungerade! Tack!

2013 årsmöte och rally var över och nu hoppas vi få se lika många entusiaster nästa år i Selma Lagerlöfs hemtrakter - vackra Värmland!

Referant och vid pennan
Mona-Lisa Illingworth

 Fler bilder - klicka här!

www.rrec.se