Greasy fingers #7
Lördag 21 november 2009

Hur vårdar och reparerar vi skinnklädseln i våra bilar. 

www.rrec.se


Anders Malmqvist arrangerat denna träff tillsammans med Lars, Alex och Jan. Att ha ett möte, där vi får lära oss mer om hur vi ska vårda och eventuellt reparera skinnklädseln i våra bilar, har många av oss önskat.

Vi träffades vid LIMTEKikerna i Bromma AB och där blev det en bra inledning med kaffe och smörgås.
Därefter var det Anders Hegert från Bromma Bil & Båt inredningar som tog till orda. Några av oss hade tagit med oss sittdynor för att få tips om hur de ska vårdas och vad man kan göra för att reparera skavanker.

Tack och lov delade Anders min egen uppfattning om att de ska synas att skinnet är gammalt i en gammal bil. Han menade att vi måste vara medvetna om att skinnet är en naturprodukt och att "livslängden" beror på hur duktiga vi är att vårda skinnet.

Genom att vårda skinnet på rätt sätt så förlänger vi "livslängden". Han uppmanade oss att tvätta först med ljummen tvållösning (skinntvål) och använd gärna en mjuk nagelborste. Viktigt är att det blir rent speciellt i skarvar samt där skinnet är ihop sytt.

Skräp nöter på sytråden. Därefter ska skinnet smörjas/arbetas in med skinnolja eller vax.

Frågan kom om hur ofta man ska göra detta. Anders menade att borde räcka med en gång per år.
Det är inte lämpligt att bilen står länge i solsken. Det tar hårt på skinnet. Då kan tätare vård behövas.

Han poängterade att det är viktigt att vi använder produkter som är avsedda för skinn i bilar eller möbler. Medel som är avsedda för skinnremmar, ridsadlar osv är inte att rekommendera.

Har man lättare skador, tex en reva eller krackelering i färgen så kan detta repareras med skinnfärg.

Vid större skador eller nötskador kan de bli nödvändigt att först slipa ner yta med 600-1000 papper. Därefter tvätta bort färg med T-Röd.

Infärgning kan ske genom att man duttar till färg med en svamp och sedan avslutar färgningen med en airbrush (lufttrycksfärgspruta).

Nu blev det dax för en kaffepaus med kanelbulle.
Den satt fint.

I lokalen fanns två RR bilar med motorhuvarna uppe och det blev grunden för många diskussioner med både frågor och svar.

Reima visade hur man plockar isär en liten elmotor och hur man kan renovera den.
Intresset för "eftersnacket" var minst lika stort som intresset för informationen kring skinnvård.

Tack Anders och alla andra som gjorde träffen lyckad

Vid pennan
Roberth Nironen
Gävle