Vilken ytbehandling har skruvar, bultar, brickor mm haft?

Lasse Amarald

 

2004-1

Hej Lars!

Jag håller på att renovera min P11 Continental 1931 Sports Saloon och är nu klar med karossen samt allt träarbete. Arbetet har pågått i tre år… Samtidigt renoverar jag en 20/25 Sport Saloon. Min fråga är då jag nu arbetar med chassiet: Vilken ytbehandling har skruvar, bultar, brickor och muttrar haft?

Det är förvånansvärt bra skick på grejorna. I min efterforskning har jag tittat på pistoler från 20-30-talet som är blåanlöpta. Just ordet anlöpning kan det vara nyckeln till lösningen?

Svar
Att skruvar och det övriga materialet är i så bra skick har sin förklaring. Man renade järnet flera gånger för att bli av med slaggprodukter. Efter några samtal fick jag svaret av Anders Rohdin. Man gjorde en kadmiering, det är en typ av Zink behandling, vilket med nuvarande EU regler är förbjudet att utföra.
Anders berättade att det finns ett lager med skruvar och muttrar i England men dessa skall förstöras på grund av de nya lagarna.

Det skall finnas en firma som utför en liknande ytbehandling i Göteborg.
Kanske någon av våra medlemmar på solkusten vet namnet på företaget?

Jag undrar också om du har någon bättre rengöringsmetod än ståltrissan på svarven? Skruvarna blir väldigt blanka men gängorna rensas bort.

Svar
Det finns många olika knep att få bort rost och gammal smuts. Olika typer av avrostningsmedel kan du köpa i biltillbehörsaffärerna. I Classic Motor Magasin nr 7 2003 är det en mycket intressant artikel om avrostning. Man beskriver hur man använder en batteriladdare, kaustiksoda samt en zinkplåt.

 
www.rrec.se