Shadow som taxi

Lasse Amarald

  2003-01

Jag har nyligen skaffat mig en Rolls-Royce Silver Shadow av årsmodell 1977 som jag importerat till Sverige från England. Jag funderar på att använda den i limousintrafik (studentkörningar, bröllop mm).
Jag skulle vilja fråga dig om du har några tips på hur/var man bäst försäkrar den. Det måste väl vara någon yrkesförsäkring eller liknande antar jag.
Stort tack på förhand.

Svar
För att du ska få använda bilen i limousintrafik, måste du genomgå yrkestrafikprov hos Vägverket samt inneha taxilegitimation. Bilen måste besiktigas som taxibil. Om du inte vill ha taxameter i bilen måste du ansöka om dispens från detta. Installation av taxameter kostar ca 30 000 kr. Försäkring för din bil kommer att ligga på ca 20 000 per år.

Straffsatsen om du använder bilen för personbefordran (bröllop m.m ) mot betalning utan ovannämnda åtgärder är böter eller fängelse i högst ett år.

Jag tog kontakt med Anki Dahlström på IF försäkringsbolag. Hon meddelade att bolaget kan vägra ersätta en skada vid otillåten personbefordran om din bil inte är rätt försäkrad för sådan. Det räcker med att du blir oense med dina kunder vid en eventuell trafikolycka för att du ska få problem.

 
www.rrec.se