Misständning - Shadow

Lasse Amarald

  2004-01

Jag är ägare till en Shadow från -74. Sedan jag har bytt brytarspetsar, fördelarlock och tändkablar har ett underligt problem börjat förekomma. När jag skall starta bilen misständer den kraftigt ibland. Det uppkommer bara ibland och det spelar ingen roll om bilen är varm eller kall.

Svar

Om du skulle ha ett överslag i fördelaren eller i fördelarlocket borde du känna det vid gaspådrag. Min misstanke är att tändstiftskablarna gör ett överslag mellan två cylindrar. Du skriver att du har bytt kablarna.

Nästa gång problemet uppstår ska du öppna motorhuven och ta loss en tändkabel vid fördelarlocket. Prova att starta motorn. Stäng av den om den fortsätter att misstända och återmontera tändkabeln och lossa nästa kabel. På det sättet kan du få fram vilken kabel det är som ger ett överslag.

Det kan vara så att kablarna ligger mot varandra och ger ett överslag, därav det oregelbundna uppträdandet. När du monterar nya tändkablar är det viktigt med kvaliteten på dem. Standardkablar har normalt en diameter på 6 mm.

Jag rekommenderar att du köper kablar med en diameter på 7 mm. Många amerikanska bilar har 7 mm som standard så blir du inte av med problemet så kan det vara en lösning.
 

 
www.rrec.se