Pumpa bensin

Peter Gavel

  2000-3

Vem har inte haft problem med sin SU dubbelpump, bensinpumpen som sitter i Din Rolls eller Bentley? Även när den tycks fungera, är det kanske bara ena halvan som tickar och går. Då har man sämre pumpkapacitet och det är farligt vid kraftkrävande omkörningar.

Ibland vill bensinpumpen inte gå alls. Den är stilla och tyst. Det brukar bero på brytarspetsar som är utnötta, utbrända eller som fått en elektriskt isolerade beläggning. Ett otrevligt fel är läckande pumpmenbram. Då kan bensin ta sig ut till pumpens gnistrande brytarspetsar. "Poff" säger det - eller värre.

 

 

 

 

Renovera
Puristen renoverar sin SU-pump. Det är naturligtvis riktigt att göra så även om det finns andra infallsvinklar. Renoverar Du så byt både brytare och membram. Se till att Du får dem med "långa Spindeln". Brytare skall monteras med rätt spel. Är Du osäker på vad detta betyder, ring mig, 016 344140. En välrenoverad pump bör kunna hålla rätt länge.

Jag tänker köra till Spanien nu i höst med min - men tänker också ha med en reserv, en lätt och mindre skrymmande pump. Förgasar-Teknik i Söderköping, 0125-44030, är en användbar leverantör av delar till SU-pumpar och -förgasare.

Byta till replica-pump
Engelska BFS, Burlen Fuel Systems, nytillverkar SU-förgasare och SU-pumpar. Man har en pumpmodell för bilar byggda "postwar" av Rolls-Royce Ltd. Den ser ut och tickar som en gammaldags SU dubbelpump men har en annan, sannolikt driftsäkrare brytaranordning. Pumpen kan beställas från BFS eller Förgasar-Teknik. Priset är ca 3.000:-. Finns för positiv och negativ jordanslutning.

Ersätta med annan
Om inte annat så för att ha tillgång till en reservpump kan man pröva andra fabrikat. I den andan monterade jag häromdagen i min Bentley den kanske bästa elektriska pumpen av annan konstruktion än SU:s. Jag har ägt den i 25 år, installerad i båten. Vid köptillfället hette pumpen Bendix 476087, senare Facet HiPerf "Blue Top". Brytarfunktionen finns i ett argonfyllt utrymme.

Pumpen fungerar alldeles utmärkt i min Mark VI och sannolikt även i andra Rolls-byggda bilar. Den är avsedd för negativ jordanslutning. Hur jag gjorde min bil, som positiv jord, kan jag berätta om Du ringer mig.

Bendixpumpen ger nominellt 170 liter/tim och trycket 6á 7 PSI. Kapaciteten är därmed omkring dubbelt så hög som en SU:s. Även trycket är högre men jag vet att det går, har provat. Det går bra!

 
www.rrec.se