Träbehandlingar - smaksak Peter Gavel
  1995-03
Personligen ogillar jag den träbehandling som finns i många renoverade RR och Bentleys, nämligen absolut perfekt lackering med klarlack i tjocka skikt. Trädetaljerna förvandlas till själlösa preparat. Pebble Beach Concours är inte mitt ideal.

Fina gatan
Tänk dig en Hauptbyrå på Bukowskis. Inte fan skulle det gå att klarlacka den gustavianska klenoden med härd- eller cellulosalack! Då skulle den dö. Så gör man bara inte.

Åt skogen?
Tänk dig ett välvårdat jaktvapen. Trä som bara blir vackrare med år och användning. Det taktila. Den tåliga ytan. Vore inte detta nånting för Bentleyn`? Jo.

Så jag köpte "Kolvvax" hos Widforss, 36 kr för en burk, lagom för tre bilar. Prövade på ena, trärena fönsterramen. Ringde och frågade tillverkaren om rätta lösningsmedlet, för vaxet var lite styvt. Fick rådet at spä med lacknafta och/eller värma lite. Prövade microvågsugnen på vax i en glasskål. Funkar.

Det blir snyggt! Valnöten får djup och inbjuder till beröring. Jag kom att tänka på det första Mausergevär jag höll i på 40-talet. Så fick det bli .... Kolvvax.
 
     
www.rrec.se