RREC-träff på Öland: Besök av drömhus
  Att renovera ett illa nedgånget hus från mitten av 1800-talet är inget för den räddhågade. Inte heller för den som har tummen mitt i handen. Det var bokstavligen huvudet på spiken att det var just paret Alexander Rosengren och Louis Palmgren som tog hand om gården i Lopperstad. Vi var många i landet, som med intresse; och en stor portion beundran; följde deras vedermödor under tre år i SVT:s mycket omtyckta program ”Husdrömmar”. Programmet sändes i mars 2023.

Som ansvarig för att arrangera lokala träffar och hitta spännande utflyktsmål för våra medlemmar ringde klockorna direkt när programmet sändes. ”Kan vi komma till min planerade träff i maj”, undrade jag. ”Nej, tyvärr, vi har precis sovit vår första natt i huset”, svarade Alex och Louis. ”Vi måste rota oss bättre”.

Men den 5 augusti var vi välkomna. ”Vi blir nog 6–8 bilar med tjugotalet personer”, förvarnade jag. Där hade jag fel. Vi blev 13 bilar med 41 personer. Men Alex och Louis tvekade inte. Vi var välkomna ändå.

Som vanligt samlades vi först kring fontänen på Tveta Gård. Det är en mäktig syn varje gång när de glänsande skönheterna en och en dyker upp i grindöppningen. Denna gång var vi sju Bentley och sex Rolls-Royce, årsmodell 1959 till 2017. Efter glatt återseende, inbördes beundran av våra gamla klenoder och fika utspridda i huset så var det dags att köra de tretton kilometrarna till Lopperstad.

Parkering hade noggrant rekognoserats. Alla bilarna ställdes upp i T-form framför fastigheten Lopperstad 16. Det mycket gulliga paret tog emot oss i början av den nylagda kalkstensgången. Att köra in på gården var inte aktuellt. Då hade ett antal plattor äventyrats.

Alex och Louis berättade om bakgrunden till sitt köp baserat på drömmen om att återvända till Öland efter många års bortvaro. Man var först tveksam till att ställa upp i TV-programmet, men insåg att det var ett utmärkt sätt att dokumentera arbetet. De hade inte ångrat sig.

Vädret var bra och vi tilläts att gå in utan att ta av skorna. Vi fann alla stort nöje i att springa runt överallt inklusive det påbörjade vindsplanet. Alex och Louis fick massor av frågor, som de svarade på med en mycket positiv framtoning.

Tiden gick fort och det blev dags för färd till Skansen i Färjestaden. Den planerade rutten via Gillsättra, Kvigerälla och Glömminge avråddes vi bestämt att använda. Då riskerade vi att fastna i Glömminge pga. trafikförhållandena. Så det blev till att åka samma väg tillbaka.

På Skansen intogs en mycket god sommarbuffé varefter vi skildes, mätta och mycket nöjda med dagens utflykt. Tack Louis och Alex för att vi fick gästa er i det fina huset! Ett drömhus ni säkert kan ta hand om på bästa sätt!

Text och foto Rune Johansson
distriktsansvarig RREC-Småland och Blekinge

 

  Tveta Gård

Rolls-Royce Silver Spirit 1984

Bentley Mulsanne 2012

Rolls-Royce Ghost 2012

Bentley Continental GTC 2007

Rolls-Royce Silver Shadow 1967

Bentley S 1959

Bentley Flying Spur 2007

Rolls-Royce Silver Shadow 1979

Rolls-Royce Ghost 2010

Bentley Bentayga 2018

Bentley Arnage 2000

Bentley Flying Spur 2017

 

  Lopperstad 16

Rolls-Royce Silver Shadow LWB with Division 1975

Bentley Mulsanne 2012

Bentley S 1959

Rolls-Royce Ghost 2012

 

  Skansen Färjestaden