Sollidens entusiastfordonsutställning 7 augusti 2022

Skillnaden mot 2021 var påtaglig: Inga pandemirestriktioner, rekordmånga anmälningar och en mångtusenhövdad publik, som kunde röra sig fritt.

För många deltagare kan det kännas som att man är inlåst på en och samma plats en hel dag. Det råder ju strikta regler för inpassage och parkering. Att lämna området med bilen före Kungen kan man glömma.

Men de flesta deltagare och betalande åskådare tycks vara rätt eniga om att dagen går fort. Det finns mycket att se, inte bara fordonen i sig. Man kan gå runt i parkens öppna delar som vanligt. Vid olika tidpunkter presenteras unika ekipage, t.ex. prisvinnande Sveriges vackraste bil, start av dragster och start av kungens egen tändkulemotor.

En stenkross, vedsåg och vedklyv av imponerande gammal modell är igång stor del av dagen. Riktigt goda hamburgare grillas av Ölands Motorklubbs funktionärer och säljs i stora kvantiteter till schysta priser.

Till detta ska läggas att Kungen knallar runt i stort sett hela dagen och är relativt kommunikativ för kreti och pleti jämfört med de flesta öppna arrangemang där han deltager. Även Drottningen är mer lättillgänglig än normalt. Så är du rojalist så är detta ett unikt tillfälle att komma nära kungaparet.

Liksom tidigare år fick våra Bentley och Rolls-Royce äran att parkera allra närmast slottet i engelska parken. Våra bilar var alltså de första som betalande åskådare stötte på; t.o.m. före Kungens egna bilar som stod närmast våra tillsammans med några Mercedes 300 SL, Lamborghini och Sveriges vackraste bil. Den bilen levde upp till sitt rykte och vann publikens pris.

Bilderna som nedan visar i huvudsak våra klubbilar och fastighetsägarna, som lät oss stå i engelska parken.

Text och foto: Rune Johansson