RREC-träff på Öland 2022-08-06

Liksom 2019 gjordes ett försök att locka långväga deltagare genom att lägga träffen dagen före entusiastfordonsutställningen på Solliden. Uno Lindholm insåg möjligheten att deltaga på båda träffarna och hade åkt hela vägen från Saltsjöbaden i sin vackra 2009 Rolls-Royce Phantom drophead coupe.



Som vanligt samlades vi på Tveta gård för fika och genomgång av färdväg. En sådan kunde behövas eftersom rutten innehöll några besvärliga passager. Alltför sent upptäckte jag att skrivaren vägrade producera ett svart dokument bara för att cyan tagit slut! Men vad sjutton; vad kunde gå fel om vi körde i sakta mak och höll koll på varandra!?

Av skilda skäl (bl.a. för att våra katter ville ha mat precis när det var dags för avfärd) så kom vi iväg något sent. Alltså gällde det att stå på lite mer än tänkt. Efter två mil försvann halva kolonnen; kanske inte i ett moln av rök, men på väg västerut till Ismanstorp istf norrut till Sättra. Det är inte lätt att hitta vändplatser i öländsk obygd, varför förseningen späddes på betydligt innan vi åter var samlade i downtown Kvistorp.

Något skamsna anlände vi till Lindbytvätten, där vi togs emot av VD:n Rikard Streijffert. Han förlät oss snabbt när vi parkerade snyggt framför den stora företagsskylten. I det varma och soliga vädret såg vår uppställning imponerande ut.

Rikard började med en presentation i sammanträdesrummet medan deltagarna drack välbehövlig, kall bjuddryck. Det var ganska varmt när vi gav oss ut i verksamheten, trots att det var en lördag utan produktion och de flesta tog tacksamt en glass med sig under rundvandringen.

Det märktes tydligt under rundvandringen att detta är något hela familjen Streijfert inte bara lever av utan kanske ännu mer lever för. Man vill ständigt utveckla verksamheten och har stora planer för framtiden. Rikard fick mängder av frågor, som han besvarade på ett lättsamt och pedagogiskt sätt.

Lindbytvätten är en framgångssaga, se faktaruta.

Efter företagsbesöket bar det av till Kårehamn. Där drivs en framgångsrik fiskrestaurang, vars popularitet sommartid gjort att långa köer kan ringla sig utanför. Bord kan inte bokas. Men man var nu i brytpunkten till semesterslut och gjorde ett undantag för oss. Alltså kunde vi sitta tillsammans inomhus med vacker utsikt över viken. Maten smakade bra och efter måltiden åkte alla hem i egen takt.

Text och foto: Rune Johansson

 
Bilder från Tveta
Bilder från Lindbytvätten
Bilder från Kårehamn



Faktaruta Lindbytvätten


Lindbytvätten har funnits på nuvarande plats sedan 1941, men hette i början Ölands andelstvätt ekonomisk förening.

Peter och Helén Streijffert tog över verksamheten 1991. I dag är hela familjen engagerad med de tre barnen Rikard, Niklas och Josefine.
Sedan övertagandet har omsättningen och volymerna ökat kraftigt.

I juli 1991 tvättades 18 ton per vecka. Det gör man nu på en dag. 2020 var omsättningen 51,3 miljoner kr och resultat efter finansnetto 10,7 miljoner kr. Omsättningen är med raska kliv på väg mot 75 miljoner kr.

När det gäller miljöarbete har företaget gjort rejäla insatser, varav kan nämnas dessa investeringar på senare år:

- Montering av 1000 kvadratmeter med 600 solpaneler.

- Investering i nytt reningsverk.

Företaget har belönats för sitt miljöarbete på flertalet sätt. Exempel på detta är

- Årets företagare 2003

- Mottagare av Centerns miljöpris

- Årets hållbara inspiratör, Länsförsäkringar 2020

- Tvätteriförbundets hållbarhetspris 2021

- Årets gröna företag på Öland 2021