Skottland Highlands Rally 2022


Vi hade iallafall tur med vädret…………...”

Efter viss påtryckning från rally/klubb medlemmar i Europa, var det med viss tveksamhet vi axlade arrangemanget av ett rally i Skottland.

Att skaka liv i det rally som var tänkt den 2020 innan pandemin (som la locket på det mesta) kändes som en utmaning, men vi tänkte: ok, vi kör!

Då mycket har ändrats efter Covid tog världen med storm, så visste vi inte om vi kunde få tillräckligt många deltagare för att genomföra detta, men en skara av 25 bilar, inte enbart RR eller Bentley men även andra märken (är man bilentusiast så är man) deltog från olika delar av Europa; Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz, England, Sverige, Irland och så Bob från Australien!

Efter en del förarbete med att fastställa om de hotell/platser vi hade med i 2020 programmet var öppna och kunde ta emot, så var kuggarna igång!

Fredagen den 24 juni så började bilar anlända och välkomnades till Atholl Palace Hotel i Pitlochry!

Vanliga samlingsstället var naturligtvis baren, åtföljd av middag i glatt sällskap! Det kändes bra att vara” on the road again” och snart var man tillbaka i den gamla rally-stämningen med nya och gamla bekanta

Alla deltagare hade fått rallyprogrammet tillsänt och det ”nya” konceptet med detta rallyt var att man hade friheten att följa programmet, eller göra annat om man inte ville åka till angivet ställe, dvs inträde/parkering vid dessa betalades individuellt och var inte inkluderat som tidigare år.

Under alla år av tidigare rallyevent hade vi lärt oss en sak, det är svårt att få alla att göra samma sak vid samma tid………. somliga kommer, andra gör annat och så står man där med bokade platser/luncher till ingen nytta.

Så, söndagen drog igång efter frukosten med att köra till Scone Palace utanför Perth, kröningsstället för Skottlands kungar och dignande av historia. En mycket intressant plats och man kan tillbringa många timmar att besöka slottet och trädgården (som är fullt av påfåglar).

Efter denna dagsutflykt var det så tid att träffas på hotellet igen
(förhoppningsvis utan missöden på vägen) och svalka sig i baren för att sedan inta middag med underhållning.

Tyvärr var det lite oturligt med den saken, eftersom sångaren/ gitarristen anmälde sig sjuk….i Covid!
Istället fick vi en kvinnlig trubadur som sjöng av sina lungors högsta kapacitet!

Söndagen var avsatt för besök till Loch Ness och tur på sjön med förhoppning om att se Nessie dyka upp! Tyvärr var rederiets största sightseeing båt trasig och de hade bara ett par mindre båtar att ta passagerare!

Vi var rekommenderade att individuellt förboka tur on-line, då deras biljett kontor inte kunde ta emot alla som ville åka – lite stökigt, men de flesta lyckades ta sig ombord (dock utan en skymt av Nessie). Bortsett från denna malad, så är vägen genom högländernas natur fantastiskt vacker och ett nöje att köra.

Det vart en lång dag med många mil, så väl tillbaka på hotellet kunde man pusta ut och återgår till den vanliga rutinen.

The Bathtub duo underhöll oss denna kväll.

Måndag – en ledig dag utan något mål – man kunde göra vad man ville, eller ingenting!

Tisdag var det så dags att sparka igång motorerna igen, denna dags mål var Balmoral- Queen Elizabeths sommarresidens! Vägen dit tog oss genom Cairngorms nationalpark. På vägen dit gjordes ett stopp i Kirkmichael, en liten by med ett fantastiskt garage/ verkstad – om man hade frågor eller ville ha nåt gjort på bilen så ställde Ian Milford och hans män upp med råd och”ingrepp”. Tyvärr kunde vi inte denna gången (som 2019) köra ända upp till slottet och parkera, utan fick göra som alla andra vanliga dödliga, använda parkeringen vd portarna.

Vi återsågs alla för kvällens evenemang, med aparitifen serverad utomhus ( i gott väder) innan middag och kvällens underhållning av Robert Carmichael,en fantastiskt underhållare med stor repertoar (inkl. Abba låtar)

Onsdag erbjöd en underbar tur via Queens View – en fantastisk utsiktsplats över Loch Tummel på väg till Blair Castle. (även kallad the White Castle, då det är helt vitt!!) - uppkallad efter Robert the Bruce hustru Isabella, men även välbesökt av Queen Victoria under hennes vistelser i Blair Castle.

Blair Castle – laddad med 700 årig historia (tidigast känt från 1269) Ett hem för 19 generationer av Stewarts och Murrays av Atholl och det enda stället i Europa med egen privat arme – The Atholl Highlanders! Grundad för att skydda drottning Victoria under hennes vistelser där.

Därefter var det fritt fram för besök på Harrods of the north – the House of Bruar! Ett mycket populärt shoppingcenter med alla skotska delikatesser och kläder man kan tänka sig!

När man väl kunde slita sig därifrån, så var det samling på hotellet, den sista kvällen i skotsk anda – med haggis och scottish piper!

Många deltagare hade varit i Pitlochry och hyrt sig en kiltutrustning för att riktigt komma i rätt anda!

Vi blev eskorterade till borden med en säckpipsblåsande ”piper”, som sedan efter vi bänkat oss hämtade kocken och rullade in en haggis för en tradionell presentation! Under högljudd ceremoni och med kniv i högsta hugg demolerades haggisen!

The piper och kocken tågade ut och vi kunde avnjuta middagen (med haggis dom förrätt för de som var hågade).

Kvällen avslutades med skotsk musik!!

Ja, torsdagen kom och det var dags att åka skilda vägar, Denna skotska vecka var över.

Somliga fortsatte ner till Burgleigh och den årliga klubbträffen där, våra svenska deltagare ställde kosan mot Gigha för att hälsa på Per (vår f.d chairman) och fru Monicas hotell Achamore!

Undertecknad och make for över till Bohuslän för att tillbringa sommaren där!

Vädret i skotska högländerna visade sig från bästa sidan!

Framtiden får utvisa hur/ var nästa event kanske kommer att utspela sig, tills dess ha det bra och ta väl hand om era fina bilar!

Vid pennan,
Mona-Lisa Illingworth