VÅRUTFLYKT I VÄST

Kultursäsongen 2019 har börjat! Månadsluncherna i Göteborg, som arrangeras förträffligt under ledning av Björn Sundqvist, brukar hållas på central plats i stan. Denna gång träffades vi på Björns initiativ centralt på Hisingen i stället.

Lunchen intog vi vid Stora Holms Säteri på Franska skafferiet, en kulinarisk upplevelse av bästa slag. Hela 18 personer deltog på vår utflykt. På gården utanför Franska skafferiet kunde man räkna till två Rolls-Royce och åtta Bentley som blänkte ikapp med solen i det härliga vårvädret.

Efter maten förflyttade vi oss under jord, till Aeroseum, ett före detta hemligt militärt skyddsrum av det enorma slaget invigt 1942 och utbyggt 1955 (22.000 kvm), där massor av stridsflygplan som Tunnan, Draken och JAS och militärhelikoptrar står beredda för snabb insats (men de behöver nog en totalrenovering först!).

Det är ett imponerande museum, där man numera också visar upp massor av civila historiska flygplan, som man har byggt upp i den ofantliga underjordiska berghangaren. Det äldsta är Thulin Typ A byggd ca 1914 och är en kopia av en Bleriot XI.

Man kan också pröva på att köra flygplan i flera olika simulatorer - om man vågar. En Boeing 737-800-simulator är nyligen inköpt!


Vid pennan
Jan Segerfeldt