Familjen Nethercutts historia

Familjens historia är ett gott exempel på hur man med idogt arbete kan uppfylla den amerikanska drömmen. Den är därför värd att skrivas ner i korthet:

Jack Boison Nethercutt föddes i South Bend, Indiana den 11 oktober 1913.
Efter att JB:s mamma dött flyttade JB 1923 till fastern Merle Nethercutt Norman i Santa Monica, California. Fastern med make var barnlösa, så den lösningen passade för alla.
JB läste kemi vid Caltech efter att han gått ur Santa Monica High School.

Fastern startade 1931 en mindre affärsverksamhet för försäljning lokalt av kosmetika.
JB hoppade av Caltech redan efter ett år för att jobba tillsammans med fastern och bilda Merle Norman Cosmetics. Efter hand köpte JB ut såväl fastern som dennes make och övriga aktieägare från företaget.
Fastern Merle Norman avled 1972. JB var aktiv i affärerna ända till några månader före sin död 2004.

Siffrorna för omsättningen varierar, men ligger enligt olika källor på nätet årligen mellan 100 och 130 miljoner dollar. Ungefär som för McDonalds restauranger sköts försäljningen över hela USA av franchise-ägare. De är till antalet ca 2 000 och har tillsammans 2 700 s.k. licensed studios.

Ända från året på Caltech var JB intresserad av ”kosmetikakemi”. Han utvecklade själv bl.a. hudkrämer, som än i dag är stora försäljningsframgångar. JB:s Blush rouge är fortfarande no 2 beträffande vinsten.
JB och fastern myntade begreppet ”Try before you buy”, som blev en stor slogan i USA. Man behövde alltså inte köpa utan det gick utmärkt att först prova i affären.

Mycket tidigt skilde man sig från konkurrenterna även vad gäller förpackningar och pris. I stället för glas används plast än i dag och priserna ligger vanligen i modesta intervallet $3 till $35.
JB gifte sig med sin ungdomskärlek Dorothy 1933. Han var då 20 år och hon 19.
I början av sitt äktenskap åkte JB och Dorothy ofta omkring i sin minst sagt skruttiga 1923 Chevrolet touring. Den hade JB köpt för $12 plus ett salongsgevär. I den delen av Kalifornien fanns många vackra fordon, såväl USA-tillverkade som importerade av filmens stjärnor och annat rikt folk.

JB och Dorothy var från början genuint intresserade av vackra bilar och drömde om många av de vackra modeller de såg. Dessutom gjorde de något som kom att få stor betydelse längre fram: De memorerade var de sett bilen de gillade.

När JB och Dorothy kommit på grön kvist 20 år senare insåg de att skicket på deras drömbilar var så dåligt att om de köpte någon av bilarna de förälskat sig
i så behövde de renoveras.

JB Dorothy         
Starten för bilsamlandet kom 1956 då de köpte en 1936 Duesenberg Convertible Roadster för $5 000 och en 1930 DuPont Town Car för $500. JB trodde den senare skulle ta några veckor att renovera. Det tog 18 månader och kostade över $65 000.

Bilen kördes 1958 hela vägen från Santa Monica till utställningen på Pebble Beach, där den erhöll Best in Show Concours d'Elegance. Då fick formligen JB blodad tand. Kombinationen perfektionist och obegränsade ekonomiska resurser kom att sätta ”standarden” för renoveringsobjekt, som ville tävla på den högsta nivån.

Efter hand som samlingen växte bestämde sig JB för att han måste visa den för allmänheten. Ett museum öppnades 1971 i den 6-våningsbyggnad, som i dag benämns Collection och rymmer ca 50 av de allra finaste bilarna. Där finns även världens finaste samling självspelande musikmaskiner, en stor samling (kylar-) mascotar samt franska 1700-talsmöbler.
Envåningshuset på andra sidan gatan, som i dag kallas museet, byggdes år 2000. Där finns ca 130 bilar, arkivet och en stor samling modellbilar. På baksidan av museet står en 1937 Canadian Pacific Royal Hudson Locomotive och en 1912 Pullman Private Car.

Dorothy avled den 8 oktober 2004. JB avled den 6 december samma år. De hann fira 71 år som gifta.

För att säkra fortlevnaden av museet och collection avsatte JB före sin död ett avsevärt belopp. Det kan nog vara välbetänkt. Man fortsätter nämligen att utöka samlingen och i den 1400 m² stora renoveringsverkstaden finns 24 anställda för att ta hand om både befintliga och nya objekt.

JB:s och Dorothys son Jack, född 1936 fortsätter i faderns fotspår. Jack hade en racingkarriär på 50- och 60-talet. Han har varit President of Merle Norman Cosmetics i flera omgångar; första gången 1973 och andra gången 2002. Jack är sedan faderns död 2004 Chairman of the Board för såväl företaget som The Nethercutt Collection.

                       Jack Helen