1956 Rolls-Royce Phantom IV Saloon

Chassinr 4CS2, kaross H.J. Mulliner & Co, England, rak 8-cylindrig motor F-Head (B80) på 6.5 L.

Bilen är i orenoverat originalskick. Av de 18 Phantom IV som tillverkades beställdes nr 16 och 17 av H.H. Emir of Kuwait Sheik Abdulla III Al-Salem Al-Sabah. Han var den elfte kungen och förste emiren av Kuwait från januari 1950 till sin död 1965. Detta är nr 16, som levererades till Kuwait Oil Co den 21 november 1955. Båda bilarna kördes på Kuwaits enda asfalterade väg, som var 20 miles lång. Därför är körsträckan så låg som 700 miles! Bilen beställdes i två gröna toner med grönt Connolly leather.

Bilen har centre division mellan förar- och passagerardelen och delningen är försedd med valnötsrot med inläggningar i rosenträ. Vidare finns silkesgardiner i bakrutan, speciella fotstöd samt läslampor. Enligt uppgift finns nr 17 på Castillo Concejuelo, Biscay, Spain. Den bilen är i färgerna Golden copper and silver.

Bara ytterligare en Phantom IV tillverkades. Den beställdes av Shahen av Iran och finns nu på National Car Museum i Iran.

Naturligtvis vet vår otroligt beläste redaktör (Jan Segerfeldt i vår Bulletin) det mesta om Phantom IV. Men för oss andra kan det vara kul att notera att av de 18 st Phantom IV gick 5 till engelska kungahuset, 3 till Kuwaits kungahus, 3 till Spanien (Franco), 2 till shahen av Iran, 2 till kungen/prinsen av Irak, 1 till prinsen av Saudi Arabia, 1 till Aga Khan och 1 skrotades=den andra i serien.