RREC CONTINENTAL RALLY 3-9 september 2017
Rally Medieval Chateau Fortress Sedan”

En återblick på rallydagarna i Sedan, Frankrike.....

Fortet i Sedan, Frankrike har en lång historisk bakgrund och med sin placering i hörnet av Belgien och Luxembourg, var det en del jobb att hålla stånd många gånger under de krigiska tiderna. Visserligen hade vi nu kommit för att invadera borgen en hel vecka, men dock var det fredligt syfte vi alla anlände dit för årets Continental Rally!

Borgen har 54 rum, så den var "bara vår" för hela rally-tiden.

Titeln ” Fångarna på Fortet” dök upp i tankarna!
Nio olika nationaliteter sammanträffade (52 bilar) på den åldriga borg gården, omslutet av höga stenvallar.

Redan på söndagen anlände några, inklusive undertecknad. Vädret var behagligt och soligt - såg bra ut för resten av dagarna (den tanken kommer senare att ångras!)

Nåväl, på söndagen den 3 septembers eftermiddag så fylldes borggården av dessa vackra fordon, modeller från 1925 fram till 2015!

Vid ankomst fanns det i alla rum en liten välkomst present i form av champagne med 2 glas i en liten box - som en försmak på regionen vi var i!

Som seden bjuder, så samlades vi alla för en välkomstdrink i baren innan det var dags att inta middagen i borgens restaurang. Det var med viss reservation, för vi trodde kanske att den inte skulle hålla alla i församlingen, men personalen hade lyckats sätta ihop borden och vi fick alla plats!

Som vanligt den första kvällen var det många hjärtliga återseenden och även nya bekantskaper gjordes, då denna gången fanns det flera "noviser", som undrade hur allt kommer att gå till!

Måndag 4 september
Vi fick ta en ganska tidig start, då vi hade en något slingrig väg igenom Naturreservatet och små byar till vårt slutmål; tågstationen i Mariembourg i Belgien. Körtiden var beräknad till ca. 1 timme och 20 minuter, men det visade sig att det var något underskattat. Då vi hade chartart detta ångtåget enbart för vår grupp, så blev det ingen panik med att inte hinna med tåget! Vid ankomst till stationen serverades kaffe, de som hade hittat fram i god tid kunde avnjuta denna, medans de som kom fram med andan i halsen fick gå utan. C'est la vie!

Tåget tuffade iallafall iväg och vi fick en 35 minuters naturvacker resa genom de "tre dalarnas" landskap. Väl framme i Treignes, blev det besök på tåg-museet - mycket intressant att se alla dessa pensionerade maskiner av alla de slag, som en gång trafikerat området - lunch följde sedan i tågrestaurangen. Över huvudet - i taket - gick en räls och där tuffade det ett litet tåg fram ( om man tryckte på en knapp), till allas förtjusning!

Efter detta var det dags att borda tåget för retur resan och återförenas med bilarna, som parkerats på tågstationens parkering för allmänt beskådande (dock hade vi en vakt under tiden vi var på tåget att titta till våra vackra fordon).

Alla hittade tillbaka till borgen och snart var det dags för kvällens utspisning, nu uppdukad i Galleri Antique i Duque de Bouillion s del av borgen, med gott om svängrum, typ riddarsal, och underhållning. Det sistnämnda var ett jazz-band från Paris, och dansen tråddes snart...........

Tisdag 5 september
Detta blev en "sem-fri" dag! KL. 10.00 samlades vi i grupper på borggården för att få en guidad visning/tur av själva Fortet som vi ju disponerade alldeles för oss själva. Nu fick vi veta historien också och det kan i korthet sägas, att den var mycket intressant!.... dessutom finns det många trappor!! (För den som är intresserad av att läsa om Fortet, gå in på websidan www.chateaufort-sedan.fr)

När detta var avklarat var det så "fritt" resten av dagen att disponera till vad man så ville.

Vi mötte upp i baren (var annars) på aftonsidan och åter serverades middagen i riddarsalen. Denna kvällen bjöd på en trio från London, med irländsk sångare och med medlemmar från iriska sektionen närvarande, var det snart full fart på allt och alla!

En mycket trevlig avslutning på dagen!

Onsdag 6 september
Champagne-dag! Idag fick bilarna vila sig !

KL. 09.30 bordade vi två bussar som tog oss till Reims och champagne huset Mumm! Vi togs emot i lobbyn och delades upp i två grupper för visningstur och provsmakning!

KL. 13.00 var det så uppdukat för lunch med genomgående champagne! Därför var det en buss dag och ingen behövde köra själv tillbaka och det var nog bra så!

Efter denna njutning, hade vi ett stopp till innan hemfärd och det var besök till katedralen i Reims. En magnifik byggnad och för det franska folket mycket viktigt, då alla deras kungar blivit krönta här. Tyvärr blev den mycket skadad under första världskriget, men byggdes upp igen. Ett mästerverk!

Efter att ha samlat ihop alla, bar det av i bussarna tillbaka till Sedan och Fortet!

Upprepning av tidigare kvällar, med drinks och middag! Kvällens underhållning var ett bluegrass/jazz band från London. Vilket det nu var all champagne, lång buss resa eller musken inte "gick hem", så var det snart tomt i riddarsalen och alla hade dragit sig tillbaka! Tidig kväll!

Torsdag 7 september
En fri dag!

Det blev en sen start för samtliga (champagnens fel??), men så småningom startades bilar upp och man tog en tripp till stan eller runt om i trakten. En del åkte tillbaka till Reims för att köpa mer champagne!

Det blev inga värre missöden under rallyt, men en man blev lite nervös när inte hans RR Silver Shadow II 1979 ville starta! Det mesta kollades under huven, tills att nån upptäckte växelspaken inte var ställd i "P" utan nåt annat - detta var åtgärdat och voila, nu startade bilen! Föraren skyllde på att hustrun hade kört sist och inte sett till att göra det rätt. OK - en storm i ett vattenglas!

En journalist från lokala tidningen Le Ardinaisse, kom runt och tog bilder och dagen därpå fanns hela samlingen på bild, även med celebritets kocken Heinz Dreps från Berlin, med sin Corniche. Det må också omnämnas att under alla dagar, så kom mycket lokalbefolkning och tittade och tog kort. Nån trodde det var ett stort celebritets-bröllop på gång!

Vid 19-tiden på kvällen var dock alla åter samlade vid "vattenhålet" och middag med underhållning av bekant duo från Normandie och förra årets event!
Denna kvällen var det klackarna i taket och all var på topp

Fredag 8 september
Idag skulle vi på tur till den lilla byn Signy l'Abbaye, en körtid på ca. 45 min.

Nu hade vädrets makter blivit vresiga och regnet började! Typiskt! I denna lilla by skulle vi parkera på torget och borgmästaren skulle visa dig och pressen.

Väl där, så skvalade regnet och himlen var grå - men vi parkerade i alla fall.

Lunchen i det lilla gäst huset (tidigare posthus) framsköts en halvtimme, så alla kunde gå in och sätta sig. En mycket smaklig lunch serverades av Sofie och hennes stab. Vi hade efter lunch ett ställe till att besöka, inte långt därifrån, en 10 min resa till Chateau Montaubois!

Här framför slottet parkerade vi alla - de gamla bilarna i mitten, som sedan flankerades av de andra modellerna. Här skulle det fotograferas - gruppfoto med bilar - detta blev inget vidare då regnet fortsatte.

Slotts ägaren monsieur Jean-Francoise Montaubois hade en kran på gården (använd till körsbärs-plockning) - i denna tog han och vår rally-fotograf Bengt Olceder plats för att få ett bra foto över alltsammans. Dessa två herrar åkte så upp i luften ca. 16 m, glatt vinkande till oss därnere. Man kan säga att fotografen steg i graderna!

Nämnas att denna slottsägare avgudar slottet Versailles i Paris och när han började renovera detta slott, var hans tanke att göra en kopia. Detta kanske ger en föreställning av hur interiören såg ut. Magnifikt!! ...och så mycket arbete och tålamod.

Förutom restaurang, år det även hotell nu. Vi blev serverade kaffe och kaka och sen visades en bildserie av slottsherren, av hela renoveringsarbetet!

Man måste vara lite galen......... men ibland funkar det! Han var mycket belåten med besökat av RREC-sällskapet!

Dags att köra igen och alla återvände längs vägarna till borgen ! Ingen körde vilse, eller hade något problem.

Gala-kväll!
Champagne (!!) serverades som aperitif och sedan sista middagen i Antique-salen, med kandelabrar och rally-tallrikar på borden

Efter huvudrätten och väntan på desserten - var det dags för prisutdelning!
Rallyts äldsta bil pris gick till Peter Whitehead med sin Bentley 3 lit 1925 - en bok om gamla bilar blev priset!

Rallyts längsta körsträcka gick till Bengt och Marie Olceder (1.628 Km) i deras Bentley Continental W12 2004. En liten Bentley-modell blev priset!

Hotellet valde ut sin favoritbil och den blev en Bentley R-Type 1954, ägare Klaus och Gabriela Becker (med hund Naomi) från Dusseldorf, som fick en Silver-lady!

Ett äldre par , John & Anne Hanford, från England blev uppmärksammade med en flaska vin då de firade sin 61-a bröllopsdag!

Vår unge rally-fotograf , Bengt Olceder, blev även han uppmärksammad med vin och RR 60-års slips, för sitt outröttliga jobb/hobby med filmning och fotografering!

En lycka att ha med i teamet!

Sist men inte minst: Efter att ha lärt oss ordet Heliotrope och vilken färg det är, så tilldelades Janet Hollinshead och Donna Channing från Irland, en liten mascot kudde med bild av deras "Lady P" Corniche 1975!

Allt detta överstökat, så dämpades ljusen och in kom servitörerna med sprakande fyrverkeri i tårtor med bild av rally-tallriken! Tårtmästaren hade lyckats väldigt bra!

Till detta intåg spelade Le Week-End Band medryckande toner! Detta band var med oss i Alsace på första rallyt och har sedan dess följt oss i alla år!

Även en trevlig kväll tar slut och snart var det God-Natt!

Lördag 9 september
Efter frukosten var snart borggården tom och tyst! Nu var det över för denna gången, på ett mycket annorlunda ställe
Det var dags att vända huven norrut!

Förresten så gick vår Corniche helt utan problem detta året!

Vid minnesblocket:

Mona-Lisa Illingworth


PS. 2018 blir Continental rallyt i Gelderland (nära Arnhem), Holland 9-15 sept... nu i ett modernt hotell! Information kommer på hemsidan.


        


 


 


         Klicka här för fler bilder!


Bilder och film: Bengt Olceder