RREC West Cork Rally 14-16 juli 2017

Inbäddad i lummig grönska ligger det lilla Sea View House Hotel i södra Irland, strax söder om Cork i den lilla byn Ballylickey (4 Km från Bantry) – som taget ur en Agatha Christie novell. Detta var åter samlingspunkten, för 11 året i rad, för irländska sektionens årliga Cork-rally som arrangeras av Pat & Ann McSweeney.

Vi började vår resa med flyg från Oslo (det enda direkt flyget till Dublin i våra trakter) och landade i glada Dublin, där vi hyrde en bil och startade vår resa ner till Cork. Avståndet var lite mer än vi hade räknat med och det tog ca 5 timmar innan vi nådde vår destination. Det var torsdag kväll och ”lugnt” - övriga deltagare väntades fredag eftermiddag. - Tid att packa upp och vila upp sig efter resan ner.

Fredag anlände med strålande sol och riktigt skönt sommarväder. Framåt eftermiddagen började så alla att anlända och det blev kärt återseende med våra irländska vänner – som fortfarande pratar om ”vikingkvällen i Sverige”.

Lördagen hade så 20 bilar samlats, den äldsta Pat McSweeneys’ RRSilver Ghost från 1913 i fantastiskt skick! I övrigt var det en blandning av Silver Shadows, Clouds och den ”rosa Cornichen” som ingen kunde undgå att lägga märke till.

Stolt ägare till denna är Janet Hollinshead och det är en RR DH Corniche från 1975, med den ovanliga färgen ”Heliotrope”, endast ett fåtal bilar blev lackerade i denna nyans, - men den passar utmärkt till de två Pink Ladies, Janet och co-pilot Donna Channing!

Tyvärr var det en mycket regnig start på lördagen och det gick inte att ta det obligatoriska grupp fotot från taket.
Dock satte vi alla av i konvoj – vi fick nöjet att åka med The Pink Ladies! Målet var Toones Bridge och efter en krokig väg, kom vi fram dit där vi tog en kaffepaus. Den lilla butiken sålde allt från oliver till serviser!

När det var dags för vidare färd, slog solen till och bjöd på fantastiskt väder, så taket på Cornichen åkte av och vi fortsatte i härligt ljumma vindar!

Vi fick nu en ledarbil med blinkande lampa på taket, för att eskortera oss vidare genom ett vackert landskap, med böljande gröna fält och dramatiska berg i bakgrunden. Vi nådde fram till vår destination, som var Gougane Barra Hotel, alldeles vid en liten sjö omgiven av bergmassiv – här blev en smaklig lunch serverad! Hotellet har varit ägd av samma familj i fem generationer och bjöd på excellent service och naturligtvis god mat! Kocken visade sig vara en bilfantast och rymde från sina grytor en stund för att få provsitta i några av de fina bilarna och få sitt foto taget!

Hotellet utsåg en favoritbil och det blev Gerald och Maris Steinbergs’ Bentley Continental 1955!

Janets rosa bil, för övrigt döpt till ”Lady P” (P står för Penelope) fick även den ett omnämnande!

Fortsatt färd genom orörd natur i en National Park med tät vegetation och här och där en skulptur, och lite var slingrade sig en vandringsleder. Några vandrande turister blev något förvånade av att se dessa bilar körande genom parkområdet, som det var, i mitten av ingenstans!

Tillbaka till Sea View House för en 3-rätters middag, som bjöd på en fantastisk skaldjurbuffe som förrätt, följt av en a la carte meny med ”plenty” av mat val, avslutningsvis följde en dessert buffe med många frestelser!

Ordföranden Joe Clarke välkomnade så alla och Pat och Ann McSweeney tackades för arrangemanget, därefter följde ett (något långt) anförande om Sir Henry Royce av Alan Fogg.

Alla deltagare fick därefter mottaga en gåva i form av irländskt glas.

Hotellets ägare, Ronan O’Sullivan (tillsammans med sin lille 3 årige son) hade under eftermiddagen tagit sig en titt på alla bilarna och kommit fram till att deras absoluta favorit blev, inte förvånansvärt, RR Corniche ”Lady P” och Janet fick mottaga The McSweeney Cup för detta, som liksom det är i vår klubb, får behållas ett år tills nästa lyckliga vinnare får överta den.

På borden fanns även kuvert utplacerade för donation till Hjärt/Lung Fonden på Irland och de som ville kunde stoppa något i dom. Även fanns RREC Club Shop representerad och hade ett bord med utbud av olika artiklar.

Söndagen kom och det innebar farväl och vidare färd hemåt.

Undertecknad och man hade lärt från ner resan att det vore klokt i att ta den i två steg, dvs, köra halva vägen och göra stopp. Detta stopp blev i Kilkenny och en mycket trevlig kväll ”på stan”!

Dan därpå passade vi på att besöka Kilkenny Catsle, en plats tyngd av historia, sen var det dags att återvända till Dublin och flyget hem!

Irländarnas gästfrihet och välkomnande har väl inte undgått någon som deltagit i något av deras event och detta var inget undantag!

Rallyt i Cork kan varmt rekommenderas och då det är ett weekend event, varför inte kombinera med några extra dagar på denna vackra ö!

Vid pennan
Mona-Lisa Illingworth