Vi anländer på lördagens morgon, 9 augusti 2014, med våra bilar som
parkeras på Herrgårdens borggård
snyggt uppställda.
Efter att alla har anlänt sluter vi upp för Visning
av Herrgården Malin Björkvik är vår
Guide, hon ger oss en
kort beskrivning av visningen innan vi går in i Herrgården visningen tar en
timme
vi får se och höra mycket
om Herrgården dess olika rum och vilka av De Geer som bodde eller
tidvis
besökte Lövstabruk.
Stiftelsen
Leufsta bjuder på visningen en uppskattning för vårt besök, ett speciellt
tack till Ulrika Borger
Dåderman för
all hjälp och vänliga bemötande vid arrangerandet av träffen. Boka Upplands
VD Lovisa
Mattson gav oss
programförslaget tack för det. Sedan är det dags för en
Lunch på lövstabruks wärdshus,
sammanlagt är vi 21st denna första dag, en
trevlig lunch med god mat och dryck, drycken blir mest
vatten för vi har
turen med ett alldeles förträffligt
väder med andra ord svensk högsommar när den är
som bäst.
När nu lunchen är avklarad
går vi till Orangeriet för att delta och åhöra invigningen av vallon veckan.
Innan
Upplands Landshövding Peter Egardt invigningstalar deltar vi i minglet vid
orangeriet. Invigningstalar gör
även Valloniens charge dàffaries, vi ser också Louise de Geer vid
invigningen. Louis De Geer ger oss ett
varmt tack för deltagandet med bilarna uppställda på Borggården.
Nu stundar ett besök i
Kyrkan för att lyssna på en konsert, ”Magi och verklighet i Leufsta Bruk
under 300 år”
av och med Ulf Johansson Werre, ett arrangemang med Kyrkans Chaman orgel 286
år renoverad i flera
omgångar till sitt ursprung då den byggdes 1728. Piano, Bas, Trummor, Kör och
Spelmän med nyckelharpor
deltar. En musikupplevelse som innehöll många changerar.
Med en fin konsert i minnet
promenerar vi till nästa begivenhet nu en liten mer jordnära aktivitet, en
guidning
och beskrivning hur ölbryggningen på Leufsta gick till. Vi fick en
beskrivning hur och med vilka verktyg, kärl
och utrymmen i vilka bryggningen föregicks, Hans Wallenberg var vår guide
beskriver de olika processer som
ingår för att få ett riktigt öl. Hans gör det med stor inlevelse.
Efter en fullspäckad dag stundar middagen mycket efterlängtat, det åtgår
energi att vara på fot hela dagen.
Middagen intas på wärdshuset, vi avnjuter en utmärkt tre rätters middag
bestående av förrätt kräft-Skagen
till huvudrätt kan vi välja mellan smörstekt röding eller ryggbiff, till
efterrätt en pannacotta med färska bär.
Värdshuspersonalen gör sitt bästa för att vi skall trivas, det lyckas dom
verkligen med.
Dagen avslutas
med samling i det sällskapsrum som är i anslutning till våra rum i Labbyt, vi
avslutar dagen
med drink, summerar denna händelserika dag fullt av upplevelser och kultur
innan vi knyter oss för natten.
På söndagen var inga aktiviteter planerade, egna
aktiviteter fick ta vid. Själv får vi en underbar tur hem i
den öppna Rollsen.Vid pennan Er
Distriktansvarige RREC Rune Sahlberg